Διάτρηση Στομάχου – Δωδεκαδακτύλου
Το στομάχι ανήκει στα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα μαζί με τη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το λεπτό και το παχύ έντερο. Εντοπίζεται στην ανώτερη κοιλιακή χώρα και αποτελεί το βασικό όργανο της πέψης. Η εύρυθμη λειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολικότερη υγεία του ανθρώπου.
Το δωδεκαδάκτυλο αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου και είναι αμέσως μετά το στομάχι.
Κάποιες φορές υπάρχει ο κίνδυνος για διάφορους λόγους να σχηματιστεί μια τρύπα στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο, να υπάρξει δηλαδή διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. Η διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδακτύλου αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη παθολογική κατάσταση και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Τι είναι η διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδακτύλου;
Η διάτρηση του στομάχου ή δωδεκαδακτύλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται μια τρύπα ή σχίσιμο στο τοίχωμα του στομάχου – δωδεκαδακτύλου, επιτρέποντας στο περιεχόμενο του να διαρρεύσει στην κοιλότητα της κοιλιάς. Τα συμπτώματα της διάτρησης του στομάχου – δωδακαδακτύλου μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και απώλεια όρεξης.
Η θεραπεία για τη διάτρηση του στομάχου-δωδεκαδακτύλου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της οπής ή ρήξης. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διάτρησης και την υποκείμενη αιτία.
Τι προκαλεί τη διάτρηση στομάχου – δεδεκαδακτύλου;
Η διάτρηση του στομάχου – δωδεκαδακτύλου μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Έλκος στομάχου – δωδεκαδακτύλου: Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία και βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο, το έλκος στομάχου μπορεί να προκαλέσει διάτρηση.
- Ιατρογενείς κακώσεις στομάχου – δωδεκαδακτύλου: Μπορεί να συμβούν ως επιπλοκές σε διαγνωστικές διαδικασίες (ενδοσκόπηση, ERCP).
- Ξένα σώματα: Αντικείμενα που έχουν καταποθεί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάτρηση στομάχου.
- Όγκοι του στομάχου: Μπορεί οι όγκοι του στομάχου να έχουν ως επακόλουθο τη διάτρηση στομάχου.
- Παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Ρήξη εκκολπώματος δωδεκαδακτύλου.
Η διάγνωση της διάτρησης του στομάχου γίνεται συνήθως μέσω αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφία θώρακος σε όρθια θέση και αξονική τομογραφία κοιλίας με σκιαγραφικό και γαστρογραφίνη.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η διάτρηση του στομάχου-δωδεκαδακτύλου είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα της διάτρησης του στομάχου-δωδεκαδακτύλου μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο, πυρετό και απώλεια όρεξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν κοιλιακή διάταση, δυσανεξία στη σίτιση, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμοπεριτόναιο, την παρουσία δηλαδή αέρα στην κοιλότητα της κοιλιάς.
Τα συμπτώματα της διάτρησης του στομάχου-δωδεκαδακτύλου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της διάτρησης και την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις διάτρησης πεπτικού έλκους, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικό και έντονο κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται με την κίνηση ή το φαγητό. Σε περιπτώσεις διάτρησης του στομάχου-δωδεκαδακτύλου που προκαλείται από κατάποση ξένων σωμάτων, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος και δυσφορία, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό και ρίγη.
Στην περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει κάποιο από τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν εξειδικευμένο ιατρό. Εάν η διάτρηση στομάχου δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει σήψη με απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη διάτρηση του στομάχου – δωδεκαδακτύλου;
Η διάτρηση του στομάχου-δωδεκαδακτύλου είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η θεραπεία για τη διάτρηση του στομάχου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της οπής ή ρήξης στην επένδυση του στομάχου. Παλαιότερα η μόνη επιλογή ήταν το ανοικτό χειρουργείο, το οποίο συνοδευόταν από μεγάλες τομές και πιο απαιτητική ανάρρωση. Πλέον, με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η διάτρηση στομάχου μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, με απόλυτη ακρίβεια και με ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν απαιτεί μακροχρόνια αποθεραπεία και συνοδεύεται από λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, καθώς οι τομές που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστων εκατοστών και δεν τραυματίζουν τους γύρω ιστούς. Τέλος, έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχεία επάνοδο στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, όπως και λιγότερη απώλεια αίματος.