Τι είναι η ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου;
Η ραγάδα πρωκτού είναι μια συχνή πάθηση στην οποία δημιουργείται μια πληγή στο έξω μισό του δέρματος του πρωκτικού σωλήνα, στην περιοχή του σφιγκτήρα μυ.
Παρουσιάζεται συχνά σε άνδρες και σε γυναίκες και μερικές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν για μήνες και η ραγάδα να γίνεται χρόνια.
Στις χρόνιες ραγάδες αναπτύσσεται μια υπερτροφική πτυχή δέρματος έξω από αυτή και μια πρωκτική θηλή μέσα, αποτέλεσμα της χρόνιας προσπάθειας του οργανισμού να επουλώσει την περιοχή.
Σε τι οφείλεται;
Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, οπότε τα σκληρά κόπρανα δημιουργούν μια πληγή στην περιοχή.
Παρόλα αυτά μπορεί και να προκληθούν από ένα διαρροϊκό σύνδρομο λόγω των πολλών κενώσεων. Με την πάροδο του χρόνου ο ασθενής που γνωρίζει ότι θα πονέσει κατά την αφόδευση, άθελά του προξενεί σημαντικό σπασμό στο σφιγκτήρα του πρωκτού, κάτι που δεν αφήνει την πληγή να επουλωθεί. Εάν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές αίτιο, ο ιατρός κάνει διερεύνηση για άλλες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ραγάδα δακτυλίου;
Κύριο σύμπτωμα στη ραγάδα δακτυλίου είναι ο οξύς πόνος, σαν τρύπημα κατά την κένωση και η εμφάνιση λίγου αίματος, κυρίως στο χαρτί. Σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει βλέννα και κνησμός στην περιοχή. Ο πόνος μπορεί να μείνει και για ώρες μετά την κένωση, ενώ η γύρω περιοχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ερεθισμένη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;
Η διάγνωση της πρωκτικής ραγάδας μπορεί να γίνει μέσω της φυσικής εξέτασης και του ιατρικού ιστορικού. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ραγάδας πρωκτού:
- Κλινική εξέταση: Ο αρμόδιος ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει κλινική εξέταση της πρωκτικής περιοχής για να αναζητήσει σημάδια πρωκτικής ραγάδας, όπως ένα σχίσιμο ή ένα δερματικό σημάδι.
- Ιατρικό ιστορικό: Ο ιατρός μπορεί να ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προηγούμενων επεισοδίων ραγάδας πρωκτού, των συνηθειών του εντέρου και της διατροφής.
- Κολονοσκόπηση: Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού, φωτιζόμενου σωλήνα στον πρωκτό για την εξέταση του πρωκτικού σωλήνα.
Ραγάδα Πρωκτού: Οξεία και χρόνια
Η οξεία ραγάδα πρωκτού είναι η ρήξη του δέρματος στον πρωκτό με σημάδια πρόσφατης αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να αιμορραγήσει ακόμα και κατά τη διαγνωστική ψηλάφηση.
Στη χρόνια ραγάδα πρωκτού παρατηρούμε ελκωτική μορφή της βλάβης με οιδηματώδη χείλη και κοκκιώδη ιστό. Η διάγνωση γίνεται με την επισκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου και τον απαλό διαχωρισμό της γλουτιαίας σχισμής.
Πώς αντιμετωπίζεται οι ραγάδα πρωκτού;
Η πλειονότητα των θεραπειών αποσκοπούν στη λύση του σπασμού. Παλαιότερες μέθοδοι όπως η σφιγκτηροτομή ή η διαστολή του δακτυλίου είχαν σαν παρενέργεια την ακράτεια σε υψηλό ποσοστό και για αυτό έχουν εγκαταλειφθεί στις μέρες μας.
Η θεραπεία της ραγάδας βασίζεται στην προσπάθεια εξάλειψης του σπασμού του σφιγκτήρα προκειμένου να μειωθεί ο πόνος και να επουλωθεί η πληγή και εξαρτάται από το χρονικό διάστημα παρουσίας των συμπτωμάτων. Στις οξείες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επούλωσης με συντηρητική αγωγή.
Ραγάδα δακτυλίου: Συντηρητική Θεραπεία
Κατά τη συντηρητική αγωγή συστήνεται στον ασθενή:
- Αλλαγή του διατροφολογίου και προσθήκη τροφών με φυτικές ίνες.
- Σωστή φροντίδα της περιοχής, καλό καθαρισμό (χωρίς υπερβολική ποσότητα σαπουνιού και χλιαρό νερό).
- Χρήση ειδικών αλοιφών που δρουν τοπικά μετά την κένωση και μειώνουν τον πόνο.
- Μια νεότερη τεχνική που προήλθε από την πλαστική χειρουργική είναι ενέσιμη εισαγωγή α-αλλαντοτοξίνης (Botox, Dysport κλπ) στο σημείο των ραγάδων για να προκληθεί παράλυση του σφιγκτήρα. Με αυτό πετυχαίνουμε ταχύτερη επούλωση και αποσυμφόρηση από τον πόνο
Ραγάδα Δακτυλίου: Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η νεότερη μέθοδος θεραπείας των ραγάδων δακτυλίου είναι ο καυτηριασμός με laser που επιτρέπει την αποκάλυψη της βάσης των ραγάδων. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο οργανισμός να αναπτύξει νέους ιστούς για να επουλωθεί. Η χρήση του laser επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση των ραγάδων.
Ταυτόχρονα με την αφαίρεση της ραγάδας, πραγματοποιείται και σφιγκτηροτομή που συμβάλλει στην κατάργηση του χρόνιου πόνου και μειώνει το ενδεχόμενο υποτροπής. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.
Πλεονεκτήματα αντιμετώπισης με Laser
Ο καυτηριασμός των ραγάδων πρωκτού με laser είναι μια μέθοδος που δεν απαιτεί νοσηλεία ή αναισθησία, ενώ ο κίνδυνος ακράτειας εξαλείφεται. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά και η εμφάνιση επιπλοκών σχεδόν μηδενική. Ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ήδη από την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση, ενώ ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.