Αιμορροϊδες

Οι αιμορροΐδες είναι αγγεία που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου και υπάρχουν φυσιολογικά σε κάθε άνθρωπο. Χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και είναι υπεύθυνες για την απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και των έλεγχο των κενώσεων. Όταν οι αιμορροΐδες νοσήσουν, η ροή του αίματος διαταράσσεται με αποτέλεσμα τα αγγειακά πλέγματα να διογκώνονται προκαλώντας ενόχληση και κνησμό.

Πώς δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

 Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται όταν ο υποκείμενος ιστός εσωτερικά χαλαρώνει ή όταν στην περιοχή διαταράσσεται η φλεβική ροή. Πιο συγκεκριμένα η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί λόγω:

 • κληρονομικής προδιάθεσης
 • χρόνιας δυσκοιλιότητας
 • χρόνιας πίεσης στο σύστημα της κάτω κοίλης φλέβας από ενδοπυελικούς όγκους
 • έλλειψης ή η βλάβης των φλεβικών βαλβίδων στα κύρια στελέχη των αιμορροϊδικών πλεγμάτων.

Αιμορροΐδες – Ταξινόμηση

Ανάλογα με το μέγεθος και το βαθμό πρόπτωσης, οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε τέσσερις βαθμίδες:

1ου βαθμού: δεν είναι ορατές και προβάλλουν κάτω από το βλεννογόνο με κυριότερο σύμπτωμά τους την αιμορραγία.

2ου βαθμού: προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο στη διάρκεια της κένωσης και ανατάσσονται μετά από αυτή. Προκαλούν αιμορραγία και κνησμό.

3ου βαθμού: οι αιμορροίδες σε αυτό το στάδιο προπίπτουν και δεν ανατάσσονται μόνες τους, προκαλούν αιμορραγία και κνησμό, ενώ συνυπάρχουν και ψηλαφητά οζίδια.

4ου βαθμού: σε αυτό το στάδιο οι αιμορροϊδες βρίσκονται μονίμως έξω, εκτός από αιμορραγία και κνησμό, προκαλούν και έντονο πόνο στην περιοχή.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι αιμορροΐδες;

Το πρώτο από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Σταγόνες αίματος αποβάλλονται κατά την κένωση και γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή στο χαρτί υγείας. Συνήθως η ροή του αίματος δεν είναι σταθερή, πιο σπάνια είναι συνεχόμενη ή σε μεγάλη ποσότητα. Πολύ συχνά οι ασθενείς παρατηρούν εκκρίσεις βλέννας στο εσώρουχό τους, ενώ στην περίπτωση που οι εσωτερικές αιμορροΐδες διογκωθούν, προκαλείται πρόπτωση κάτι που γίνεται αντιληπτό σαν μια μάζα κατά την κένωση. Στις εξωτερικές αιμορροΐδες παρατηρείται επίσης ερεθισμός στην περιοχή και κνησμός, ενώ λόγω της διάτασης του δέρματος που τις καλύπτει, ο ασθενής πονά.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αιμορροΐδες;

Σε ήπιες μορφές αιμορροΐδων συστήνεται εφαρμογή τοπικών αλοιφών, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών και ανάπαυση. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν βελτιώσει την κατάσταση τότε η λύση δίνεται χειρουργικά με απαλίνωση των αιμορροϊδων, ηλεκτροκαυτηρίαση, υπέρυθρη ακτινοβολία κτλ.

Αιμορροϊδες :Ποια η διαδικασία της αιμορροϊδεκτομής με ψαλίδι υπερήχων;

Η αιμορροϊδεκτομή με ψαλίδι υπερήχων μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού. Το ψαλίδι υπερήχων είναι ένα εξελιγμένο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ανοιχτή όσο και στην λαπαροσκοπική χειρουργική. Η διαφορά του κλασικού ψαλιδιού από αυτό των υπερήχων είναι πως το πρώτο κόβει αδιακρίτως ιστούς και αγγεία, ενώ το δεύτερο κόβει τους ιστούς ανάλογα με την σύστασή τους, και ταυτόχρονα κάνει αιμόσταση.

Όταν ο χειρουργός ενεργοποιήσει το ψαλίδι, εκπέμπεται ηλεκτρικό σήμα μέσο του καλωδίου, το οποίο μεταβιβάζεται στην χειρολαβή και μετατρέπεται σε μηχανική κίνηση. Αυτή η κίνηση μεταφέρεται στην λεπίδα και από εκεί στον ιστό. Ο ιστός λοιπόν αρχίζει να συρρικνώνεται, καθώς τα μόρια των πρωτεϊνών πάλλονται με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που οδηγεί σε υδρόλυση των δεσμών υδρογόνου που τις συνθέτουν. Τελικά επιτυγχάνεται απόφραξη των αγγείων (άρα αιμόσταξη) και ο ιστός κόβεται. Είναι καλό να τονίσουμε πως το ρεύμα δεν διαρρέει τον ασθενή και δεν προκαλούνται εγκαύματα.

Ποια τα πλεονεκτήματα της χρήσης ψαλιδιού υπερήχων για να αντιμετωπιστούν οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για μια τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Μερικά από αυτά είναι:

 • μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • διατομή των ιστών και ταυτόχρονη αιμόσταξη
 • μικρότερη διάρκεια επέμβασης
 • ταχύτερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • πιο γρήγορη επούλωση
 • μείωση της απώλειας αίματος στη διάρκεια της επέμβασης

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη των αιμορροΐδων;

Υπάρχουν ορισμένα μικρά πράγματα που λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση αιμορροΐδων, όπως:

 • αλλαγή διατροφής (ελάττωση καφεϊνης, αλκοόλ, καρυκευμάτων)
 • αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών
 • καλή ενυδάτωση
 • αύξηση της σωματικής άσκησης
 • απώλεια σωματικού βάρους αν είναι αναγκαίο
 • αποφυγή πίεσης κατά την αφόδευση