- admin
- No Comments
Το στομάχι είναι ένα βασικό όργανο του γαστρεντρικού σωλήνα, αποτελεί συνέχεια του οισοφάγου και μοιάζει με έναν ευρύχωρο σάκο. Η ποσότητα τροφής που μπορεί να δεχτεί είναι έως 2 κιλά περίπου. Συμμετέχει στην διαδικασία της πέψης των τροφών με την παραγωγή του γαστρικού οξέος.
Καρκίνος στομάχου: Επιδημιολογικά στοιχεία
Ο καρκίνος στομάχου είναι μια κακοήθης νόσος που προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 55 ετών, αλλά μπορεί και να εμφανιστεί σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Εκδηλώνεται με διπλάσια συχνότητα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην ένατη θέση εμφάνισης ενώ στην Ελλάδα είναι σπανιότερος με περίπου 1800 περιστατικά κατ’έτος. Σημαντικό είναι η ραγδαία μείωση της τελευταίες δεκαετίες ενώ στα τελευταία 100 χρόνια έχει μειωθεί κατα 70%. Η θεαματική μείωση της συχνότητας οφείλεται στη συντήρηση των τροφίμων και τις διατροφικές αλλαγές των πληθυσμών, ενώ τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου σε συνδυασμό με την ευρεία διάδοση της ενδοσκόπησης (γαστροσκόπηση).
Καρκίνος στομάχου: Παράγοντες κινδύνου
- Το φύλο
- Η κληρονομικότητα
- Η ομάδα αίματος
- Η δίαιτα
- Ατροφική γαστρίτιδα, κακοήθης αναιμία, πολύποδες
- Ιστορικό γαστρεκτομής
- Αλκοόλ και κάπνισμα
Καρκίνος στομάχου: Πρόληψη
Από τους ανωτέρω παράγοντες κινδύνου φαίνεται ότι ο καθένας μας μπορεί να
προσέχει στα εξής:
- Δίαιτα: αποφυγή συντηρημένων τροφίμων, παστών, τουρσιών, καπνιστού
κρέατος, ψημένου στα κάρβουνα. - Αποφυγή αλκόολ και καπνίσματος.
- Ελεγχος με γαστροσκόπηση και θεραπεία του ελικοβακτηριδίου.
Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι άτυπα και μπορεί να μοιάζουν με αυτά του έλκους, όπως εύκολη δυσπεψία, αίσθηση φουσκώματος, ναυτία, ανορεξία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αλλά συμπτώματα μπορεί να είναι το κάψιμο πίσω από το στέρνο, η απέχθεια στο κρέας και η κακοσμία του στόματος.
Καρκίνος στομάχου : Διάγνωση
Υποψία της νόσου θα τεθεί από τα συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται με την γαστροσκόπηση. Είναι πλέον εξέταση ρουτίνας, μπορεί να ληφθούν βιοψίες και κρίνεται ως η πλέον αξιόπιστη. Ο διαγνωστικός έλεγχος ολοκληρώνεται με αξονική η μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες και PET Scan. Μεγάλη σημασία έχει να διαγνωστεί σε πρώϊμο στάδιο λόγω της μεγάλης θνηνότητας στα προχωρημένα.
Καρκίνος στομάχου: Αντιμετώπιση
Το είδος της αντιμετώπισης και θεραπείας στον καρκίνο στομάχου, αποφασίζεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρισκεται ο ασθενής. Η αντιμετώπιση γίνεται από την ογκολογική ιατρική ομάδα. Αυτή η ομάδα συνήθως αποτελείται από τον ογκολόγο χειρουργό, τον παθολόγο ογκολόγο, τον ακτινοθεραπευτή, οι οποίοι πλαισιώνονται από άλλες συναφείς ειδικότητες επιστημόνων. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως προηγείται των άλλων ενεργειών. Η χειρουργική επέμβαση είναι αυτή που προσφέρει τις περισσότερες πιθανότητες ίασης στα πρώϊμα στάδια της νόσου. Η χειρουργική αφαίρεση αφορά την εκτομή τμήματος ή όλου του στομάχου (υφολική ή ολική γαστρεκτομή) με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό λεμφαδένων από τις πέριξ του στομάχου περιοχές. Στη συνέχεια ακολουθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, που στόχο έχουν την πρόληψη της διασποράς καρκινικών κυττάρων σε άλλα σημεία του σώματος.
Καρκίνος στομάχου: Παρακολούθηση ασθενούς
Μετά το προηγούμενο στάδιο της αντιμετώπισης έρχεται η παρακολούθηση του περιστατικού. Η ογκολογική ομάδα υποβάλει τον ασθενή ανά τακτά διαστήματα σε ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του καρκίνου ή αν εμφανιστεί ξανά, να είναι σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να αντιμετωπιστεί πρίν δημιουργήσει πρόβλημα. Όσο ο χρόνος χωρίς επανεμφάνιση αυξάνεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες του ασθενούς για πλήρη ίαση.